keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Uusi ihminen


Klaus Härö jatkaa tällä Uusi ihminen-elokuvallaan koskettavien, pienen ihmisen tarinoiden kertomista. Äideistä parhain kertoi sotalapsen näkökulman ja Näkymätön Elina kertoi pienen tytön elämästä pohjoisessa, rajan pinnassa.

Tässä elokuvassa on pääosassa Gertrud, ja tarina kertoo 1950-luvun alun Ruotsista. Köyhiä suurperheiden tyttölapsia suljettiin asumaan laitoksiin ja heille tehtiin pakkosterilisaatioita, jotta he eivät jatkaisi köyhyyden ja suurperheiden kierrettä. Julma, mutta tosi tarina. Ja vielä Pohjoismaista!

Tämäkin on aika raskas elokuva. Tummasävyinen, mutta hyvin inhimillinen. Koko ajan ihmisen, näiden nuorten tyttölasten puolella, suurta koneistoa; valtiota vastaan. Olot laitoksessa ovat kuin vankilassa, ja karua on. Näyttelijät on 'stailattu' karun näköisiksi.. Tässä maailmassa ei ole iloa eikä hymyä. Pientä inhimillisyden pilkahdusta ja ihmisyyden kunnioitusta on havaittavissa Maria Lundqvistin näyttelemässä ylihoitajassa, vaikka hänestä ajoittain tuleekin mieleen Yksi lensi yli käenpesän-mielisairaalakuvauksen hoitaja, jota Louice Fletcher ansioituneesti näytteli.. Muistatteko?


Tärkeä aihe, mutta niin kovin raskas ja synkkä. Klaus Härö osaa ohjaajana luoda tunnelmia ja maalata maisemia. Ohjaajan jäljestä tulee mieleen Kieslowskin tai Tarkovskin maailma.

(Trailerin linkittäminen ei tänään onnistu jostain syystä..)

Pääosanäyttelijä on tukholmalaisnainen, v-82 syntynyt Julia Högberg. Aika erinnäköinen on roolihahmoonsa verrattuna.

8 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Hui, kylmät väreet kulkivat selässäni, kun luin tätä selostustasi. Tämä on varmasti aika synkkä ja surullinen elokuva, mutta toisaalta varmasti myös mielenkiintoinen ja silmät avaava kokemus. Menee kyllä katsottavienl listalle. On siis jo dvd:nä?

Sooloilija kirjoitti...

Sari, on siis dvd:nä. Uskon, että myös myynnissä, mutta ainakin vuokralla.

PupuLihavisto kirjoitti...

Mulla on just kirjastossa oottamassa tämä leffa, täytyy huomisna hakea. Mielenkiintonen, mutta rankka aihehan tässä toki on...

pikkujutut kirjoitti...

En tieda pystynko katsomaan mutta laitan muistiin.

Elisa kirjoitti...

DVD on jo myynnissä. Tämä leffa pitää kyllä nähdä, mutta juuri nyt mielentila ei ole oikea. Sitä odotellessa...

Liivia kirjoitti...

Onpa jännännäköinern tuo näyttelijätär tuossa.
Mulla on vielä se ekakin Härän leffa näkemättä. Kiinnostaa kyllä.

katriina kirjoitti...

Luulen, etten katso tätä. Näkymätön Elina ja Äideistä parhain ovat hyllyni aarteita, mutta tämän kolkkous pelottaa.

Tuo The Reader sen sijaan on nähtävä selostuksesi jälkeen.

Sooloilija kirjoitti...

PupuL., Pikkujutut, Elisa, Liivia, Katriina: tähän tosiaan kannattaa olla oikea mielentila.. Aika raskas on, mutta kuvamaailmaltaan kiehtova.

Pääosanäyttelijä on 27-vuotias Julia Högberg, josta laitan vielä tuohon juttuun kuvan. Hän on niin erinnäköinen luonnossa..