sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Äkkiä viime kesänä - tänään tv:ssä


Juuri päivänä eräänä ajattelin tätä elokuvaa: Äkkiä viime kesänä (Suddenly, Last Summer) vuodelta 1959, ja nyt se tulee tänään Teemakanavalta klo 18 alkaen. Tämäkin on yksi suurista klassikkoelokuvista!

Muistan nähneeni tämän joskus 80-luvulla, mutta siitä on jo niin kauan aikaa, että muistan vain sen tummasävyisyyden ja upeat näyttelijät. Äkkiä viime kesänä on viime aikoina suitsutetun Tennesee Williamsin näytelmään perustuva tarina rikkaasta leskirouvasta (Katherine Hepburn) ja hänen sukulaistytöstään (Elizabeth Taylor). Elokuvassa tekee hyvän roolityön myös Montgomery Clift, joka oli aina jotenkin surullisenja ahdistuneen oloinen.


Elokuvan aiheissa käsitellään mm. kuolemaa, mielisairautta ja lobotomialeikkauksia, jotka olivat erityisen ajankohtaisia mm. 30-luvun Amerikassa. Tennesee Williams on aina tarttunut tärkeisiin ja shokeeraaviinkin aiheisiin. Kaikkeen sellaiseen, joka on ollut ihmisten mielissä, mutta mistä moni ei ole uskaltanut ääneen puhua tai kirjoittaa. Williams uskalsi kirjoittaa kaikesta!

Lähetysaika ei ole ihan paras mahdollinen, varsinkaan kun en omista tallentavaa digiboxia, mutta yritetään. Samaan aikaan tulee, reilun viikon jälkijunassa, American Idolin kaksituntinen finaalilähetys, mutta sehän me jo tiedetään kuka voitti.. Kyllä Klassikkoelokuva vetää nyt pitemmän korren. Uskoisin.

11 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Pistin myös tuon aamulla korvan taakse ja yritän tälläytyä ruudun ääreen kuudelta. Näitä klassikoita ostaisi mielellään itsellekin, mutta kaupoissa ei ainakaan tahdo olla.

Papi kirjoitti...

Olen nähnyt tämän kolme kertaa, ensin ihan pikkutyttönä ja se jäi mieleeni jo silloin, vaikka en edes tajunnut mitään.

Sitten myöhemmin teininä ja parikymmpisenä ja tämä on kauhea, ihan kauhea elokuva. M. Cliftin rooli on niin surkeaa ja ahdistavaa katsottavaa.

Tämä kuuluu mulle sellaiseen osastoon, minkä jälkeen on pakko katsoa terapia-elokuva. Esimerkiksi Wallace & Gromit :)

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, eikä kirjastostakaan löydä kaikkea. Yritin etsiä sieltä mm. Kissa kuumalla katolla-elokuvaa, mutta ei löytynyt. Voisi tietenkin esittää, että hankkisivat.

Papi, muistan, että tämä elokuva vaatii myös oman hetkensä, sellaisen keskittymisen aiheeseen ja tunnelmaan. Onneksi olenkin yksin kotona juuri silloin. Ei tulisi mitään jos aina välillä pitäisi huudella lapsilleen jotain..
Ja vastapainoelokuvaksi joku kevyt tai hyvin erilainen..Mikähän se nyt olisi. Olen aikonut esim. elokuvissa käydä katsomassa sen Jätä se - He's just not that into you-elokuvan..

Leena Lumi kirjoitti...

Sooloilija, kiitti vinkistä! En ole ehtinyt edes TV-ohjelmia vilkaista...Uskon, että muistan tämän...tai sitten en. Mutta minulle riittää nimi Tennesee Williams laadun takeeksi. Liz T. teki muutamia todella ikimuistoisia leffoja nimenomaan Williamsin ohjauksessa.

Minulle aika sopii erittäin hyvin. Puutarha kastellaan vasta myöhään illalla ja nyt on niin kuuma, että minä luen rästejä pois sisällä, jossa vileämpää. Koiruudet viedään illalla uimaan, mutta tämä leffa on nyt minulle tilaustyö!

Halo Efekti kirjoitti...

kiitos vinkistä. Yritän parkkeerata ruuduun ääreen :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kun vinkkasit. Voisi jälleen tuon katsoa. Tennesee Williamsin tarinoihin perustuvat leffat uppoavat aina. Tänään voisi todellakin passata itsensä tv-ruudun ääreen pitkästä, pitkästä aikaa.

Olen tosin nähnyt tuon ennekin, mutta kestää useamman katselun mennen tullen.

Sari kirjoitti...

Mä muistan myös nähneeni tämän leffan, mutta mitään hirmu tarkkaa muistikuvaa minulla ei tästä enää ole, sillä katsomisestakin on kulunut jo vuosia. Tämän olisin mielelläni nähnyt minäkin uudelleen, kerrothan vielä lisää elokuvan tunnelmista, kun olet sen katsonut.

Anonyymi kirjoitti...

Ja voi miten Ellu loisti! Nautinnollinen hetki oli :)

Sooloilija kirjoitti...

Oli totta tosiaan Elizabeth Taylorin elokuva!

Leena Lumi kirjoitti...

Me katsottiin filmi molemmmat, siis myös Päämies ja antoi tyttären muuttokuorman odottaa. Tämä oli tumma ja voimakas ja me luultiin, että tämä on 'se' Liz filmi, joka on nähty paristi, mutta halutaan nähdä aina vaan ja tietysti ei muisteta nimeä. Siinä Liz menee lomalle johonkin ja me muistaisimme, että rakastaa kahta (taisi olla juuri avioitunut ja sitten kohtaakin Suuren Rakkauden)ja etteikö vain sekin ole Williamsia, sillä vain vahvat jäävät muistiin.

Katherine H. osaa olla halutessaan todella puistattava!

Sooloilija kirjoitti...

Huomasin, että tämän jutun ylimmäinen kuva on Taylorin ja Cliftin tähdittämästä elokuvasta Paikka auringossa, vuodelta -51. Kuva ei ole siis Äkkiä viime kesänä-elokuvasta, joka oli vuodelta -59. En enää poista kuvaa tuosta jutusta, mutta pakko oli tänne mainita asiasta.