perjantai 22. toukokuuta 2009

Helen Mirren loistaa aina!

Katsoin suurin odotuksin tätä Kevät Roomassa-elokuvaa, jonka kirjastosta lainasin. Onhan sen pääosassa Helen Mirren ja tarina on itse Tennesee Williamsin käsialaa.

Tämä The Roman Spring of Mrs. Stone on vuodelta 2003, se on uusintaversio vuoden 1961 samannimisestä elokuvasta, jossa silloin pääosissa näyttelivät Vivien Leigh ja nuorena rattopoikana Warren Beatty. Tässä uudessa versiossa saman nuoren miehen roolin näyttelee ranskalainen Olivier Martinez, joka siis esittää elokuvassa italialaista. Kielten ja murteiden sekamelska onkin aika näkyvää, ja hieman häiritsevää.

Tarinan pääajatuksena on vanhenevan, ja jo lähes unohduksiin painuneen amerikkalaisen näyttelijättären elämän suunnan hakua 50-luvun Italiassa. Ihanassa Roomassa, jossa ihmiset jälleenrakentavat hyvinvointia sodan jälkeen. Ihmiset ovat titteleiltään herttuattaria ja paroneita, mutta rahaa heillä ei ole. Rikas ja avokätinen amerikkalainen nainen on hyvä huiputuksen kohde.

Amerikkalainen nainen etsii leskeksi jäätyään hieman inhimillisyyttä, kenties rakkautta elämäänsä, mutta Roomassa hän kohtaa vain hyväksikäyttäjiä. Kauniin rattopojan (italialaisittain 'marcetta') rakkauskaan ei ole aitoa.Tämä Kevät Roomassa-elokuva etenee hieman viileästi ja tylsästi eteenpäin, mutta lähes hievahtamatta pystyy seuraamaan Helen Mirrenin niin hienovireisesti rakennettua Karen Stonen roolia. Nuoren miehen rinnalla nainen tuntee heräävänsä eloon, mutta totuuden paljastuttua hän kokee suurta pettymystä. Kaikki tämä näkyy Helen Mirrenin kasvoilla. Suru, suuttumus ja turhautuminen ovat tämän naisen tuntemuksia sen jälkeen kun kevyt liitely taivaissa ja hepenissä päättyy karusti. Rakkaus olikin vain yksipuolista ja lähes kauppatavaraa.


Tämä rooli on Helen Mirrenin yksi parhaita näkemiäni. Uskon, että 60-luvun alun versiossa näyttelevä Vivien Leigh yltää samoihin suorituksiin. Olihan hänen persoonassaan jotain hyvin surullista loppuaikoina. Tämä Mrs. Stonen rooli oli Vivien Leighn toiseksi viimeinen rooli, hän kuoli pian sen tekemisen jälkeen, vain 53-vuotiaana. Tämän version haluaisin myös nähdä, mutta kirjastosta en sitä löytänyt.

Helen Mirren sen sijaan on tänään 63-vuotias ja ura on komea. Hän on syntynyt 26.7.45 ja on naimissa elokuvaohjaaja Taylor Hackfordin kanssa. Helenissä on jotain hyvin kuninkaallista, onhan hän saanutkin Dame-arvonimen. Ja kukaan muu ei olisi voinut näytellä Englannin nykyistä kuningatar Elisabethiä kuin Helen Mirren. Siitä hänelle tulikin sitten paras naispääosa-Oscar vuonna 2007.

Traileri tässä.

12 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Hmm, tuo Helen Mirrenin ja auts! Olivier Martinezin (komea mies!!!) tähdittämä elokuva vaikuttaa mielenkiintoiselta. Pitääpä laittaa katsottavien listaan tämä leffa.

Huomasin, että olet katsonut myös Golden Pond-elokuvan. Tuo on ollut nuorenpana yksi lempparielokuvistani. Joka ikinen kerta on leffan katselu päättynyt kyyneliin. Todella koskettava ja lämminhenkinen tarina, jossa upea näyttelijäkaarti ja kaunis tarina kahden sukupolven välisistä kahnauksista, mutta kuitenkin niin syvästä ja koskettavasta kiintymyksestä toisiinsa. Jännä oli myös katselle Henry ja Jane Fondaa tässä leffassa. Ja Katherine Hepburn oli aivan ihana näyttelijätär!!!

Sooloilija kirjoitti...

Sari, laitan vielä trailerin tuosta Mrs. Stonesta tuohon jutun loppuun niin voi jo vähän tutustua elokuvaan.. Sitä ei ihan joka paikasta löydy.

Kultalammesta tulee pian omaa juttua. Itkeskelin sen viime yönä läpi. Edellisestä katsomiskerrasta olikin vierähtänyt jo varmaan yli 15 vuotta. Nenäliinoja kului.

katriina kirjoitti...

Oih, tuollainen loma Roomassa kera nuoren rakastajan voisi tehdä itse kullekin hyvää. En silti taitaisi edes uskaltaa, muuta kuin elokuvissa. Tämä voisi olla kiinnostava.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, teiltäkin päin löytyy varmaankin kirjastosta, ehkä.

Tämä on sellainen hyvin näytelmällinen tarina. Hyvin Tennesee Williams-tyylinen. Sukua Kissa kuumalla katolla-elokuvalle: eli näytteleminen on vahvaa, mutta elokuva itsessään junnaa välillä vähän paikoillaan (kuten käy myös upeassa Kissa kuumalla katolla-elokuvassa).

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Helen Mirren on mahtava, tykkäsin myös Calendar Girls, jossa mukana monta aikuista naista: Julie Walters, Linda Bassett, Annette Crosbie.

Hannele mummu kirjoitti...

P.S.
Roomassa olen ollut nuoren rakastajani kanssa ;)

Yaelian kirjoitti...

Nyt tekee mieli nähdä tämä uudempi versio tästä leffasta;tuon alkuperäisen Vivien Leighin tähdittämän leffan näin joskus aikoinaan. Helen Mirren on kyllä upea näyttelijätär:hän oli juuri täällä jonkun aikaa kuvaamassa ensi vuonna ilmestyvää elokuvaa (the Debt)

Papi kirjoitti...

Helen Mirren on ihan aristokraatti. Ei mulla sitten muuta :)

Leena Lumi kirjoitti...

Helen Mirren ei itse perusta paljoakaan Dame arvonimestään, mutta sanoo sen ilahduttaneen äitiään! Helen Mirren on rohkea, boheemi, uraauurtava, kaunis, lahjakas näyttelijä. Minulle hän on aina The Quieen!

Sooloilija, upean kuvan olit löytänyt Helenistä!

Kultalampi on herkkä ja tunteita pintaan nostava leffa, jonka tunnelma tatutoituu sieluun iäksi.

Papi kirjoitti...

Pikkasen mua silti häiritsee tuo "rattopoika" -nimitys, koska eikös tuo Oliver ole jo yli nelikymppinen mies. Toki onhan hän nuorempi Mirreniä, mutta sama häiritsi siinä, missä Oliver esitti Diane Lanen muka-nuorta-rakastajaa (jossa oli Riku Gere aviomies). Diane ja Oliver on samanikäisiä.

Olisiko niin, että Hollywood ei kestä kuitenkaan laittaa reippasti nuorempaa näyttelijämiestä nuoren rakastajan rooliin? Paitsi Lukijassa.

Sooloilija kirjoitti...

Hannele, olen myös nähnyt sen Kalenteritytöt (tuli täällä äskettäin tv:ssäkin).
Ja oih! Nuoren rakastajan kanssa Roomassa, oi mikä paljastus!

Yaelian, harmi kun en ole nähnyt tuota alkuperäistä versiota..
Helen Mirren kuvaa ahkerasti, tällekin vuodelle on tulossa monta elokuvaa.

Papi, Helen on ihanan aristokraattinen, silti mutkaton. Minäkin vierastin tosi paljon tuota rattopoika-sanaa, ehkä sillä viitattiin myös aikakauteen; 50-lukuun ja Italiaan. Siellä se on kai ollut hyvin yleinen ilmiö ja käytetty sana. Tähän päivään se sana ei oikein enää istu.

Leena, Helenistä olisi löytynyt vaikka kuinka paljon upeita kuvia; hän on niin kuvauksellinen, mutta tämän valitsin jo ihan tuon sinisävyisen kaulakorunkin vuoksi.

Hannele kirjoitti...

(Roomassa pari vuotta sitten ;)