maanantai 1. kesäkuuta 2009

Elizabeth Taylor loisti elokuvassaan

Eilinen alkuilta kului Liz Taylorin seurassa. Tv:stä tuli Äkkiä viime kesänä-elokuva vuodelta 1959. En muistanut elokuvasta paljonkaan, vaikka olin sen nähnyt. Sehän oli ihan täysin Elizabeth Taylorin elokuva, hänen karismansa ja näyttelijänlahjojensa ilotulitusta!

Merkillinen tarina, jossa katsoja miettii koko ajan, että kuka oikein on mieleltään terve ja kuka sairas. Terveestä ihmisestä, joka on nähnyt läheisen ihmisen väkivaltaisen kuoleman, yritetään tehdä täysin mielisairasta, lobotomialeikkausta tarvitsevaa. Elizabeth Taylorista näkee, että hän on sekä herkkä, että voimakas persoona. Hän on kameran edessä hehkuva ja valovoimainen.


Lähes sivurooleihin jäävät muut näyttelijät; Katherine Hepburn julmana, lähes oidipaalisessa suhteessa poikaansa elänyt rikas ja mielisairas nainen. Oli yllättävää nähdä reipashenkinen ja tomerana ilopillerinä yleensä nähty Katherine Hepburn tällaisessa hyvin erilaisessa roolissa. Montogomery Cliftistä huokui hiljaista vahvuutta lääkärinä, joka kieltäytyy tekemästä turhaa lobotomialeikkausta potilaalle, joka ei sitä tarvitse. Silti nämä valovoimaiset näyttelijät jäivät ihan Elizabeth Taylorin varjoon.

Erikoinen, ahdistavia asioita käsittelevä, hyvin näytelmällinen elokuva, jossa Tennessee Williamsin käsikirjoitus sisälsi niin paljon repliikkejä, että jos kävi elokuvan aikana jääkaapilla, menetti paljon lauseita ja sanoja..

6 kommenttia:

violet kirjoitti...

Olen tuon lukenut mutten koskaan nähnyt. Kuullostaa hyvältä.

Sari kirjoitti...

Kuulostaapa mielenkiintoiselta elokuvalta ja tämän luettuani haluan nähdä elokuvan uudestaan, sillä olen kyllä onnellisesti onnistunut unohtamaan tämän tarinan juonen miltei kokonaan.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, minä taas en ole koskaan kirjaan törmännyt. Kyllä tämä kannattaa katsoa.

Sari, jostain syystä minäkin olin ihan unohtanut mitä elokuvassa tapahtuu, viime näkemisestä on jo sen verran kauan aikaa kulunut.
Kaikenlisäksi sekoitin tämän elokuvan toiseen elokuvaan, jossa Taylor ja Clift myös näyttelevät. Paikka auringossa - A Place in the Sun ja se on vuodelta -51.

Una Reinman kirjoitti...

Haha! ;D

Mikä sattuma!
Äitini sanoi minua tänään Elisabeth Taylorin näköiseksi kun näki minut... =)

Äidit aina liioittelevat...=))))

Sooloilija kirjoitti...

Una, mahtavaa! Äidit on kuitenkin aina vähän oikeassa.. Itse haaveilisin nyt tuollaisista Liz-hiusista, mutta hiukseni ovat jotenkin niin ohuet ja lasimaiset nyt. Nuo Lizin hiukset taas ovat niin paksut ja kuohkeat.

Anonyymi kirjoitti...

Ellu on niin maaginen nainen, että valkokankaalta saa toista hakea.

Tässä elokuvassa ehkäpä yksi hänen parhaita suorituksiaan, tosin tulee muutama muukin mieleen :)