tiistai 25. elokuuta 2009

The Queen tänään tv:ssä


Häikäisevää, Oscarilla palkittua näyttelemistä tänään klo 21 alkaen tv1:llä. Helen Mirren The Queen-elokuvassa kuningatar Elizabethina, prinsessa Dianan kuoleman aikaisissa tapahtumissa vuonna 1997. Näkökulmia elokuvassa on monia: brittiohjaaja Stephen Frears lähestyy aihetta sekä kuningattaren että vihaisen kansan näkökulmasta.

Jostain syystä en käynyt katsomassa tätä elokuvaa pari vuotta sitten elokuvateatterissa, vasta tänä keväänä vuokrasin elokuvan. Olin heti vaikuttunut. Hienosti rakennettu, tunteellinen elokuva. Paljon myös faktaa Englannin kuningashuoneesta.

Kaiken taustalla leijuu surumielinen tunnelma Dianan kuoleman johdosta.
Kuningattarellakin on tunteet, toisin kuin alussa luullaan.

Mielenkiintoista elokuvailtaa!

Tässä linkissä Helen Mirren kertoo roolistaan ja kunigatar Elizabethin tapaamisesta..

16 kommenttia:

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Katsoin tuon viime syksynä, jos muistan... (jokua leffa sentään iskostuu tietoisuuteenikin)

Mutta en pitänyt siitä kauheasti. Minusta siinä oli melkoisesti jonkinmoisia aukkoja --- hyvä tietenkin, ja Mirren loistava, Oscarinsa arvoinen, mutta jotenkin; illuusio ei ollut ehyt.

lepis kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Lähdenpä ajastelemaan heti.

Sooloilija kirjoitti...

Tuure, Dianan kuoleman vahvasti elänyt aikuinen nainen (siis minä) elin tämän elokuvan niin vahvasti läpi. Nuoren miehen silmät katsovat varmaan hieman eri silmin..

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, aina huokaisen raskaasti kun ajastuksesta joku puhuu. Seuraava vähän isompi ostokseni on siis tallentava digiboksi.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Ehkä tuo pitää paikkansa!

Leena Lumi kirjoitti...

Ainoa julkkis kenen kuva minulla on koko ajan esillä on Helen Mirren. Kirja Helen Mirrenistä on olkkarin kirjatelineessä ja sävyttää elämääni sulosti.

Tämä ilta on TV-ilta: ensin Brothers and Sisters ja sitten Queen!

noeijoo kirjoitti...

Menee nauhoitukseen, kiinnostaa, jäänyt katsomatta. Kuten kyllä moni muukin, mutta onneksi täältä saa vinkkejä ja muistutuksia.

Elisa kirjoitti...

Mullakaan ei niin kolahtanut tämä leffa vaikka hienosti Mirren (taas kerran) näytteleekin! Katsomisen arvoinen leffa kuitenkin, ehkä myös ajankuva!

Sooloilija kirjoitti...

Huomaan, että The Queen herättää ristiriitaisia tunnelmia. Ainoa asia mitä kritisoin, on se, että esim. prinssi Charlesin näyttelijä ei näytä Charlesilta yhtään. Eli näyttelijöiden yhdennäköisyys ei ole ihan suoraan verrannollinen oikeaan persoonaan..

Yaelian kirjoitti...

Minäkin näin tuon elokuvan elokuvateatterissa parisen vuotta sitten. Mirrenhan on tuossa aivan loistava, mutta koin elokuvan hieman pitkäveteiseksi.Miten on uusi työ muuten sujunut?

Sooloilija kirjoitti...

Yael, paljonhan elokuvassa tulee asiaa esille. Siinä on odottava tunnelma, josta pidän. Ja kaikki Diana-osuudet itkettävät minua aina.

Työstä: oioi, väsy, paljon uutta asiaa, kaikki päivät erilaisia..

Hannele kirjoitti...

voi, sen haluan nähdä..

Hane kirjoitti...

Katselin Queenin eilen ensimmäistä kertaa ja ihan kritisoimatta. Ensi näkemältä, minusta se oli hyvä, hienosti "brittiläisittäin" tehty elokuva. Ilman amerikkalaista mässäilyä skandaaleilla tms. Ja koskettava kaikkine Diana dokumentteineen.
Ja Mirrenhän nyt oli loistava taas kerran...

Leena Lumi kirjoitti...

Oli sitten leffa joka kannatti nähdä!

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, minusta leffa ei ollut yhtään pitkästyttävä, vaan vereslihalle vetävä. Ensinnäkin henkilöt oli saatu kovin näköisiksi. Kuningattaren puoliso oli aivan järkyttävä. Miten kauheaa viedä pojat tappamaan eläimiä äidin kuolemaa seuraavana päivänä. Ja se kun jahti oli kuin elämän päätarkoitus. Kuvottavaa. Hyvin rakastettu kuningataräiti oli kauhistuttava snobi! Charles oli täysin tunnevammainen, mikä varmasti vastaa todellisuutta. siedettävää katsottavaa olviat vain Tony Blair ja hänen maanläheinen Cherry-vaimonsa. Helen oli liian hyvä!: Hän teki jopa kuningattaresta inhimillisen.

Oli melkein liian kipeää nähdä Diana ja vielä osa siitä haastattelusta, jonka kerran itkin läpi. Hän kertoi siinä, että kuningashuoneessa eli hovissa oli suunnitelma tehdä hänestä mielisairas ja sulkea hänet jonnekin syrjäiseen alitokseen lukkojen taakse.

En ole ollenkaan mikään kuninkaalisten ihailija, mutta vaatimattomalla todistuksella kolusta selvinnyt Diana vain kosketti minussa jotain outoa osaa. Leffassa oli se hieno kuva, jossa Diana istui huviveneen uimahyppylaudalla turkoosissa uikkarissa. Ja sitten se yksi pitkä katse leveälierisen ´hatun alta. Ja miten hänen silmämeikkinsä muuttuikaan tragdian edetesä.

Miten britit eivät tajua, mistä tyhjästä he maksavat! Ja sitten kun katsoo jotain Abbotin Tehdasta, näkee miten köyhästi tavallinen kansa elää.

Helen ei halunnut ottaa vastaan Damen arvoa, mutta teki sen sitten kuitenkin 'äitinsä muistolle'.

Sooloilija kirjoitti...

Tännehän on tullut lisääkin kommentteja, ja Leena noin pitkästi kommentoi..

Dianassa on koskettanut eniten se kansanläheisyys, se, että jokainen pystyi pitämään häntä kuin isonasiskona. Uskon, että hän oli oikeasti lumoava persoona. Uskon hänen olleen luonnossa jopa kuvia kauniimpi.

Koko maailman prinsessa!