maanantai 28. joulukuuta 2009

Vuoden 2009 parhaimmisto eli elokuvalistani

 
Listaan tähän tämän vuoden kohokohtia:

* Vuoden 2009 paras elokuva:  Lukija - The Reader ohj. Stephen Daldry

* Vuoden 2009 parhaat naisnäyttelijät:  
Kate Winslet & Audrey Tautou:
 

* Vuoden 2009 parhaat miesnäyttelijät:    
 David Kross & Ralph Fiennes:


* Vuoden 2009 paras eurooppalainen elokuva: 
I've Loved You So Long ohj. Philippe Claudel

* Vuoden 2009 pettymys:  
Benjamin Buttonin uskomaton elämä ohj. David Fincher
 

* Vuoden 2009 yllättäjä:  
Rachel Getting Married ohj. Jonathan Demme

* Vuoden 2009 paras näkemäni dvd-elokuva: 
Flasbacks of a Fool ohj. Baillie Walsh* Vuoden 2009 tärkeä herättäjä:  
Mammutti ohj. Lukas Moodysson
 Milk ohj. Gus Van Sant

* Vuoden 2009 paras kirjasta filmatisoitu elokuva:
Lukija
Revolutionary Road

* Vuoden 2009 paras dokumenttielokuva:
The Earth -  Planeettamme Maa

* Vuoden 2009 hauskin kokemus:  
Taking Woodstock ohj. Ang Lee
It's Complicated ohj. Nancy Meyers 


Alkuvuodesta ilmestyy aina paljon elokuvia. Niitä odotetaan ja palkinnoilla palkitaan. Sitten tulee vuoden keskikohta, jolloin ei paljon ilmesty uusia elokuvia. Loppuvuosi on taas elokuvien ensi-iltojen juhlaa. Niinpä tämäkin lista koostuu paljolti alkuvuodesta ja ihan loppuvuodesta näkemiini, omasta mielestäni parhaisiin suorituksiin. Näiden joukossa paljon kohutut Lukija, Revolutionary Road ja Milk.  Jostain syystä en tänä vuonna pitänyt näistä hehkutetuista elokuvista: Benjamin Buttonin uskomaton elämä ja Slummien miljonääri. Ne saivat mielestäni liikaa huomiota siihen nähden mitä ne elokuvakokemuksina sitten olivatkaan..Samoin kalvakaksi elokuvaksi jäi omalta kohdaltani Clint Eastwoodin tunteellinen Changeling - Vaihdokas.


Muita tänä vuonna tärkeitä elokuvia minulle olivat mm.: Coco avant Chanel, Grey Gardens, Whatever Works, Poika raidallisessa pyjamassa, Young Adam (joka vuodelta 2003).


Tänä vuonna katsoin myös paljon vanhoja elokuvia, ihan klassikoita 50-luvulta sekä uudempia 90-luvun ja 2000-luvun alun elokuvia.  Yhteensä olen tänä vuonna katsonut reilu parisataa elokuvaa, laskutavasta riippuen. Tähän lukuun sisältyvät elokuvissakäynnit, dvd-elokuvat sekä tv:stä katsotut elokuvat. 

 

    

11 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Wau! Jos minä olisin sinä, olisin valinnut samoin näissä: Paras elokuva Reader, Paras naisnäyttelijä Kate Winslet ja paras (sekä hurmaavin) miesnäyttelijä Ralph Fiennes.

Hieno lista, mahtava yhteenveto!

Hyvä, Soolis!

Paivi kirjoitti...

Juurikin keräilin omaa listaani vuoden 2009 elokuvista :)

Sieltä löytyy muutama sama kuin sinulla, mutta myös muutama eri. Tämä vuosi oli siinä mielessä jännä, että hyvin vähän tuli sellaisia ihan megahyviä ensi-iltoja. Joutui ihan miettimään, että mikäs se nyt olisikaan vuoden paras, mutta muistuihan se sitten!

Minun lista on jo valmis, mutta vähän tarvitsee tekstit lihaa luidensa ympärille, joten tässä toivottavasti ennen vuoden vaihdetta näät sitten vuorostaan meikäläisen listat :)

Minua harmittaa kun en *vieläkään* ole saanut katsottua tuota Lukijaa... Saattaisi olla omakin lista erilainen, mutta ei nyt mahda mittään. Se vielä odottaa näkemistä :)

Anonyymi kirjoitti...

Suhun tuo Lukija on ilmeisesti kolahtanut kovaa kun näyttelijät ovat molemmilla listoilla ;O) Itse ne ole EDELLEENKÄÄN saanut aikaiseksi tuota katsoa, mieli on niin levoton että leffan vaatima tunnetila on hakusessa....
Ihanaa lukea muidenkin listoja kuluneesta vuodesta, se on loistavaa että ihmiset katsovat niin erilaisia leffoja, siitä saa aina hyviä ideoita ;O)

Minä muuten komppaan täysin mielipidettäsi vuoden pettymyksestä, Button ei ollut hyvä, ei lähellekään Oscarin arvoinen leffa, hmph...Oscar-juhlia odotellessa!!

Sooloilija kirjoitti...

Leena, kuinkas sattuikaan. Ollaan vähän samiksia ;D

Päivi, odotan innolla sinun listaa! Oma listani näytti nyt aika naiselokuvavoittoiselta. Näkemättä paljon elokuvia, joiden genret ei minua kosketa. Esim. vampyyrielokuvat eivät ole juttuni.

Lupasin kyllä viime vuonna tähän aikaan katsoa tänä vuonna muitakin elokuvia, mutta esim. scifi ei mene mulla sittenkään. Ja olen niin herkkänahkainen, ettei kauhu ja oikein jännityskään.
Ehdottomasti oman henkisen tilan vuoksi jätän katsomatta myös sen kauhean Naisen kivityselokuvan. Tiedän, että aihe on tärkeä, mutta Slummien miljonäärissäkin oli jo katsomista. Ja toinen, jonka sinä näit ja joka minulla jää katsomatta on se valaiden ja delfiinien metsästyksestä kertova The Cove. En kestäisi, luhistuisin maailman pahuuteen ja murehtisin viikkokausia..

Mikaela, Lukija kolahti juu, vaikkei sekään ihan täydellinen täysosuma ollut. Mutta neljän tähden elokuva kuitenkin. Ehdottomasti koskettava aihe, muutakin kuin rakkaustarina! Paljon muuta!

Minä olen alkanut pitää enemmän Golden Globeista, ne palkitsevat usein paljon järkevämmin. Oscarit menevät usein vähän höntisti: Slummien miljonäärille 8 pystiä! Miksi? Vähempikin olisi riittänyt!

Anonyymi kirjoitti...

Oscarit on hyvää viihdettä, palkinnot menevät joskus tosiaan ihan väärille leffoille. Slummien miljonääri ei minuun uponnut tarinana,mutta visuaalisena kokemuksena kylläkin sillä se värimaailma oli upea, muuten ihan ok leffa, ei sen enempää..

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, Oscarit on pukujuhla ja tärkeä siinä mielessä! Näyttäytymisjuhla.

Aina on niitä kapinallisia, jotka sieltä ovat poissa pysytelleet, mm. Marlon Brando aikoinaan.

Katriina, kirjoitti...

Hieno lista, en voi kuin ihailla!
Olen nähnyt listaltasi vain kolme, vaikka useimmista sentään kuullut.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, kiitos kehuista..
Tänä vuonna olen katsonut paljon elokuvia, mutta kuten totesin, myös paljon vanhoja ja monia ties kuinka monetta kertaa.

Atonement on nyt nähty neljä kertaa, ja minä rakastan sitä elokuvaa! Samoin katsoin Brokeback Mountainin tänä vuonna ties kuinka monetta kertaa, ja rakastan sitäkin!

violet kirjoitti...

Olen iloinen että listalla oli tuo
I’ve Loved You So Long.
Pidin niin kovasti.
Samoin minun vuoteni yksi tärkeimmistä elokuvahetkistä oli se kun katsoin Young Adamin...ja sen perään luin kirjan.

Elisa kirjoitti...

Hieno lista! Olen kanssasi samaa mieltä monesta:

Vuoden 2009 paras naisnäyttelijä:
Kate Winslet

Vuoden 2009 yllättäjä:
Rachel Getting Married

Vuoden 2009 paras kirjasta filmatisoitu elokuva:
Revolutionary Road

Lukijasta tykkäsin kyllä, mutta Revolutionary Road oli mielestäni vahvempi niistä kahdesta.

Vuoden paras miesnäyttelijä oli mielestäni Sean Penn (Milk)

Faktahan on se, että Oscareita jaetaan sen mukaan mikä on ollut kaupallinen menestys, ja se on ihan okei, kun muistaa että mitään taiteellista arvoa niillä ei ole.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, muistankin Young Adam-keskustelumme. Löysit sen dvd:n jostain halvalla!

Elisa, minuun kolahti jostain syystä Rachel gettin married kovin. Ja muistan,että sinäkin sitä hehkutit.

Lukijan pystyin katsomaan toiseen kertaan, mutta Revolutionarya Roadia en ole vielä halunnut katsoa toiseen kertaan. Molempien aiheet on raskaita, mutta Revolutionaryssä oli niin lohduton se loppu. Ahdistuin valtavasti ensimmäisellä kerralla.

Kate oli loistava molemmissa. Enkä osaa erotella kumpi rooli oli parempi.