sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Colin Firth taiteilija Vermeerinä

 Moneen kertaan olen katsonut hienovireisen ja hiljaa etenevän taiteilijakuvauksen Tyttö ja helmikorvakoru. Teemalta se tuli eilen illalla yhtäaikaa Alfien kanssa, joten valinta piti tehdä. Niinpä katsoin molempia menestyksekkäästi!

Tyttö ja helmikorvakoru on hyvä taiteilijaelämäkerta hollantilaisesta Johannes Vermeeristä, jonka kuuluisimmasta maalauksesta ja sen valmistumisesta koko elokuva kertoo. 1600-luvulla elänyt Vermeer vaikutti Colin Firthin hahmossa vakavalta ja elämäntilanteeseensa ahdistuneelta taiteilijalta, joka ei koskaan lähtenyt perheensä vallan alta, vaikka tunsi pakottavaa tarvetta nähdä ja kokea kauneutta, rakkautta ja iloakin.


Pieni rakkaudenpilkahdus näkyy suhteessa 'turbaanipäiseen tyttöön'. Koko elokuva keskittyy tähän rakkaustarinaan, joka ei koskaan saanut täyttymystään. Tyttö, joka oli taiteilijan kodissa piikana, häädettiin lopulta muualle, eikä taiteilija Vermeer pystynyt vaikuttamaan asiaan mitenkään, vaikka hän selvästi koki olevansa sukulaissielu nuoren naisen kanssa. Niin traaginen tarina.


Usein kun puhutaan Colin Firthin rooleista, melkein unohdetaan tämä taiteilija Vermeerin rooli. Colin Firth on hyvin usein näytellyt jäyhää, mutta hurmaavaa sulhaskandidaattia, mutta tässä hän ilmentää taiteilija Vermeerinä paljon ahdistusta ja synkkyyttä. Pitkätukkainen Colin on mielestäni ihana näky. Hänen roolinsa on persoonallinen ja hallitseva, vaikka hän on roolissan hiljainen mies suurine tunteineen.

Taiteilijan muusaa näyttelee hyvin nuori Scarlett Johansson, joka suoriutuu kalpean ja työteliään piian roolista hyvin, ilman glamouria.


Ja se maalaus Turbaanipäinen tyttö löytyy Hollannista, Haagista, Mauritshuis-museosta.

18 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Tyttö ja helmikorvakoru on varmasti tapaus, sillä sain siitä eilen illalla sekä tekstarin että sähköpostin kulturellilta ystävältäni Eveltä, joka oli unohtanut, että noudatan nyt hänen neuvoaan ja olen tavoittamattomissa edes viikonloppuisin. JOS hän olisi ilmoittanut filmistä minulle pe iltana, olisin ohjelmoinut lauantaimme toisin - ehkä.

Kävin äsken Even kanssa keskustelun sekä tästä filmistä kuin Teemalta tulleesta Marcel Reich-Ranickin elämänkertakijraan perustuvasta elokuvasta Elämäni (Mein Leben), joista viime mainittu oli ollut pettymys. Ei siis tarvitse valvoa tänään, jolloin jo uusinta.

Edelleenkään en katso televisiosta mitään filmiä ellei se ala klo 19!

Tämä voi tuntua aihetta sivuavalta, mutta kaikki tässä koskee kuitenkin filmiä Tyttö ja helmikorvakoru ja tuo Mein Leben vain stabiloi, mitä voi 'menettää' jos viettää privaattiaikaa;-)

Päivi kirjoitti...

Luin ensin kirjan Tyttö ja helmikorvakoru ja sitten näin elokuvan. Kirjassa minua ärsytti se, että nuori tyttö kuvattiin kaiken tietäjäksi ja taitajaksi ja vielä erinomaisen kyvykkääksi analysoimaan ja ymmärtämään tilanteita.

Elokuva sen sijaan on lumoava, huomattavasti kirjaa parempi. Monet kerrat olen harkinnut tämän elokuvan ostamista, mutta aina se on jäänyt tekemättä. Ehkä teen sen vielä joskus.

Elokuvassa viehättää sen hitaus, luontevuus ja erinomaiset näyttelijät.

Leena Lumi kirjoitti...

Päivi, minä juuri päätin ostaa ko. filmin. Silloin voin itse päättää, milloin sen katson, sillä en suostu television aikataulutettavaksi ja tallenninta emme hanki. Meillä on jo (sic!) 'elokuvakone' ja nyt esim. on katsottu useita maailman parhaita elokuvia silloin, kun meille sopii.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on elokuva, joka kannattaa omistaa hyllyssään. Huomasin, ettei sitä minullakaan ole, mutta olen nähnyt elokuvan luultavasti 4 kertaa. Se on hidas ja hieno elokuva, tässä jutussa kuitenkin keskityin Colin Firthin roolisuoritukseen, joka sekin on todella hyvä.

SOOLOILIJA (joka ei kirjautuneena bloggeriin).

Saksi-Sadie/Bluesea kirjoitti...

Tyttö ja helmikorvakoru on sellainen elokuva, että sen voi katsoa tosiaan moneen kertaan. Itselläni taisi olla nyt kolmas kerta. Aina löytyy uusia asioita, joita voi tarkkailla. Minäkin kiinnitin nyt erityisesti huomiota Colin Firthin roolisuoritukseen. Erinomainen. Samoin Scarlett on tässä elokuvissa ihan yhdessä parhaimmassa roolissaan. Ehkä minäkin ostan tämän elokuvan dvd:nä, jotta voin palata siihen silloin, kun haluan.

Sadie

Ofelia kirjoitti...

Minä näin elokuvan puolestani nyt ensimmäistä kertaa. Pidin siitä paljon. Tarkemmat näkemykset löytyvät blogistani, johon kirjoitin pidemmän postauksen aiheesta (ennen kuin luin sinun postauksesti, Sooloilija, jotta mielipiteesi ei vaikuttaisi minuun ;)

Yaelian kirjoitti...

Täytyykin katsella tämä,laitoin varastoon Tv.kaistasta.

Timo kirjoitti...

Meillä tämä oli vaimon genreä ja vuorokerralla tuli dvd-hyllystä katsottua. Ihan OK:ksi tykkäsin.

Amsterdamissa käydessä vietettiin yks päivä käymällä Haagissa katsomassa tämä taulu (mukavan pieni museo se!) ja periaatteestä pari tuntia värjöttelemällä siellä pitkällä rannalla.

hanne kirjoitti...

Olen katsonut aiemmin dvd:n. Tykkäsin kovin.
Eilen luin kirjaa ja jäi telkkari toiseksi..
Ehkä voisin myös ostaa itselleni..=)

violet kirjoitti...

Haagissa kun asuin niin kyllä, ehdottomasti kävin katsomassa taulun - mutten olisi ehkä mennyt ilman elokuvaa.
pidän tuosta filmistä ja kuten sanottiinkin, se kestää monta katsomista. oikestaan se VAATII monta katsomista.

Sooloilija kirjoitti...

Sadie, Ofelia, Yael, Timo, Hanne, Violet: yhtä mieltä siis kaikki ollaan tästä elokuvasta.

Ja Timo ja Violet ovat vielä nähneet taulun paikan päälläkin. Haluaisin myös nähdä. Ja muitakin Johannes Vermeerin maalauksia, joita elokuvassa myös valmistuu.

Paivi kirjoitti...

Voi samperi! Minä unohdin laittaa tämän tulemaan boxille ja siispä TAAS missasin sen... Olen niin pitkään halunnut nähdä tämän, että kohta ei varmaan auta muu kuin käydä Anttilassa/Playssä :)

Sooloilija kirjoitti...

Paivi, varmaan löytyisi aika edullisesti esim. Anttilasta tai nettifirmoista kun on tullut tv:stäkin jo niin monesti..
Kannattaa hankkia.

haisu kirjoitti...

En tällä kertaa katsonut elokuvaa, mutta olen sen useampaan kertaan nähnyt ja aina viehättynyt sen suht eleettömistä jännitteistä eri hahmojen välillä ja taiteen kokemisen kuvauksesta. Aivan mahtava elokuva.

Sooloilija kirjoitti...

Haisu, juuri se eleettömyys ja viipyilevyys on hienoa tässä elokuvassa.

lumiomena kirjoitti...

Tyttö ja helmikorvakoru on hieno elokuva, joka onnistuu tyomaan esiin hyvin Tracy Chavalierin kirjan tunnelman (suositteln lukemaan kirjan, jos et ole sitä lukenut). Elokuva on kuin mestari Vermeerin maalaus, esimerkiksi alussa oleva kasvistenpilkkomis-kohtaus on aivan huikea! Ja Colin Firth, mikä rooli!

Sooloilija kirjoitti...

Lumiomena, olen hypistellyt kys. kirjaa käsissäni, mutta en ole lukenut. Elokuva on niin huumaava tunnelmiltaan. Mutta ehkä joskus luen kirjankin.

Pihlajatar kirjoitti...

Tää leffa oli vähän semmoinen yllärisuosikki. (Katsoin siis jo joskus ajat sitten - on se tullut telkkarista ennenkin.) Lähdin katsomaan jostain syystä semmoisella asenteella, että tuskin tämä nyt kovin kummoinen on, mutta sehän olikin kaunis ja tunnelmaltaan jotenkin ihanan viipyilevä. Eikä helppo ollenkaan. Jokin sinä jäi kutittamaan vielä katselemisen jälkeenkin.