torstai 14. tammikuuta 2010

Suomalainen näyttelijä - Ville Virtanen

Suomesta löytyy mielestäni tällä hetkellä muutama todella karismaattinen näyttelijä. Esittelen heitä tässä kevään aikana aina yhden kerrallaan. Yksi omista suosikeistani on Ville Virtanen (s. 19.8.61).

Ville on pitkän linjan monitoimitaiteilija - hän kirjoittaa, ohjaa, näyttelee ja ratsastaa.

(kuva täältä)

Viimeksi näin Ville Virtasen roolisuorituksen Outi Mäenpään ja Martti Suosalon rinnalla Musta jää-elokuvassa. Vuosien varrella olen katsonut Villeä myös monissa tv-tuotannoissa, sarjoissa ja tv-elokuvissa.
En ole nähnyt kauhuelokuva Saunaa, mutta pääosassa oleva Virtanen vaikuttaa ja näyttää syvällisen ilmiöimäiseltä. Olen ohittanut tämän elokuvan ehkä juuri tuon kauhuteeman vuoksi.

Nyt elokuvateattereihin on tulossa ohjaaja Aleksi Salmenperän uusi elokuva Paha perhe, jossa Ville Virtasen rooli ylisuojelevana perheenisänä lipsuu kun perhe on uusperhe, ja lapset ovat nuoria. Tämä aihe kiinnostaa minua ja luulen, että tieni käy elokuvateatteriin kun tämä elokuva tulee kaupunkiin kahden viikon kuluttua. Pahan perheen on tuottanut Aki Kaurismäki.

18 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hieno tuo ensimmäinen kuva Villestä.

hanne kirjoitti...

Luulen, että minäkin tulen katsomaan tuon leffan..Kiitos esittelystäsi!!

Anzi kirjoitti...

Minä olen aina pitänyt Ville Virtasesta, aina hänen Kotikadun ajoiltaan lähtien. Hän oli tosiaan erittäin hyvä sekä Sauna että Musta jää -elokuvissa, hienoja elokuvia molemmat.

Paivi kirjoitti...

Minä tykkäsin aikoinaan Virtasesta Akin ja Turon reppana-Turona ;-) (sarjassa Hymyhuulet)

Sooloilija kirjoitti...

Yael, oikeastaan ajattelin laittaa kuvaajan nimen, mutta en löytänyt sitä, ja sitten unohdin. Hienot varjot ja värit kuvassa.

Hanne, harvoista kotimaisista elokuvista innostun etukäteen, mutta tästä tulevasta kyllä..

Anzi, niinpä, Kotikadussakin hän vilahti joskus.

Paivi, siitä reppana-Turosta taisi hänen uransa lähteä käyntiin ja ne olivat niitä nuorten miesten juttuja heiltä. Monipuolinen näyttelijä tekee komediaa, draamaa ja kaikkea siltä väliltä, kuten Ville Virtanen.

Katriina, kirjoitti...

Virtanen on ihana mies! Minunkin suosikkini: aikuinen ja lapsi yhtä aikaa, karismaattinen ja jännittävä. Ja hyvä kirjoittaja!

haisu kirjoitti...

Villen karisma kantaa teatterilavallakin. Jotenkin hänestä saa sen vaikutelman, että on aidosti läsnä. Teki vaikutuksen ainakin minuun.

Leena Lumi kirjoitti...

Ville ja hevonen: hieno kuva!

Näin siitä tulevasta leffasta sattumalta/vahingossa sekä Villen haastattelun että aika kovan pätkän. Huh!

(Toivottavasti muistat Sara Paavolaisen ja Carl-Kristian Rundmanin. Edellinen ikimuistoinen Huojuvassa talossa ja jälkimmäinen viimeksi hyvä sarjassa Helppo elämä, jonka uudet jaksot alkavat maaliskuulla.)

tuike kirjoitti...

Minä en ole kuullutkaan tuosta Pahasta perheestä. Ensi viikolla täällä menee Havukka-ahon ajattelija. Siinå on yksi minun suosikkinäyttelijä pääosassa: Kai Lehtinen. Täytyy käydä katsomassa.

Oikein mukavaa viikonloppua sinnepäin.

Ppi kirjoitti...

Voi kauheeta kun tuleekin ensimmäiseksi mieleeni Aki ja Turo & Hepamamas! Olivat ihan soosissa joskus juhannuksena, muistan tämän vaikka en selvinpäin ollut minäkään. Mut en niin muusissa :)

Ville Virtanen on kyllä hemmetin hyvä näyttelijä, mutta tuo Sauna on vähän.. noh. Vaihdetaan ajatuksia kun olet nähnyt :)

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, aikuinen ja lapsi samassa. Hyvin lohkaistu.

Haisu, olisipa hienoa nähdä Ville joskus myös teatterin lavalla.

Leena, varmaan saman pätkän näin minäkin.. Elokuvan sanotaan kuitenkin olevan hieman kaurismäkeläiseen tyyliin tragikomedia tai jotain sinne päin. Katsotaanpa sitten kun olen sen nähnyt. Nyt ovat tiedot vielä hataria..

Muistan Sara Paavolaisen roolista, josta mainitsit. Myös Rundman on hurjan karismaattinen!

Tuike, tuosta Pahasta perheestä ei ole vielä puhuttu, mutta parin viikon sisällä varmasti puhutaan medioissa. Kai Lehtinen puolestaan ei kuulu ihmeemmin omiin suosikkeihini vaikka hyvä ja antautuva näyttelijä onkin. En aio katsoa Havukka-ahon ajattelijaa enkä Täällä pohjan tähden alla. Joskus sitten ehkä tv:stä..

Papi, noista 'sooseista' on jo kauheesti aikaa ja kaikista on kasvanut ns. aikuisia ihmisiä.

Tiedätkö, en aio katsoa Saunaa, koska en katso muitakaan kauhuelokuvia, siksi en tätäkään. Ne jäävät liikaa kummittelemaan mieleeni pahoina viboina.

tuike kirjoitti...

Olisi hauska tietää, MIKSI et aio katsoa noita suomalisia elokuvia. Kummallista kyllä, minua kiinnostaa Havukka-ahon ajattelija, mutta ei ollenkaan Täällä Pohjantähden alla.

Sooloilija kirjoitti...

Tuike, minäpä mietin ja yritän..

Minulla on tosi ristiriitainen suhtautuminen suomalaiseen elokuvaan. Aika moni elokuva on huonosti, keskeneräisesti ja jopa kökösti toteutettu. Olen hirveän tarkka käsikirjoitusten ja lavastusten suhteen, samoin kielen ja näyttelemisen suhteen. Olen niin monesti pettynyt.. Miksi tehdään sellaista elokuvaa, josta katsoja tuntee myötähäpeää.. Eikö ole rahaa, eikö ole taitoja vai mistä johtuu!!!

Toiseksi: olen vähän sellainen luonne, etten ole oikein mistään kotoisin.. Minua ei kiinnosta Suomen historia muuta kuin päällisin puolin, en ole kovin isänmaallinen enkä kansallistuntoinen. Siksi uskon, ettei minuun kolahda Pohjantähden tapaiset spektaakkelit.

Havukka-ahon ajattelista en tiedä mitä mieltä olen.. Kun en ole arvostamani Veikko Huovisen kys. romaania lukenut. En innostu jos yksinäinen vaeltaja käppäilee korpimaisemissa ja mietiskelee..

Minulla on aukkoja ja heikkouksia. Ja yksi on kotimainen elokuva. Todella taidokas kaikinpuolin pitää suomalaisen elokuvan olla, jotta sitä voisi sanoa hyväksi elokuvaksi.

Hui, toivottavasti nyt ei joku käy virtuaalisesti kimppuuni kun näin sanon..

Sooloilija kirjoitti...

Ps. Yleensä parhaiten suomalainen elokuva onnistuu nyky-Suomea kuvatessaan.

Ja sitten toinen asia, tämä on niin pieni maa, että joka elokuvassa on melkein samat näyttelijät..

Leena Lumi kirjoitti...

Nyt mun pitää aloittaa, että tämä asiahan ei mulle kuulu, mutta...

Tuike, kysmyksesi oli ihan ok ja asiallinen ja Sooloilijan vastaus ja perustelut kattavat ja täydelliset, jopa taiteelliset: 'en ole oikein mistään kotoisin' ja sitten se kohta, jossa hän sanoo suunnilleen näin 'ei kiinnosta katsoa, kun joku ukko jossain tuumailee tms.'

Ja minä sanon sen: Onko mitään oudompaa kuin tämän vuotinen kirjallisuuden Finlandian saanut kirja Uuni! Kuka jaksaa lukea satoja sivuja, kun mies rakentaa uunia ja pohdiskelee, että siinä sitä on sitten kiva leipää paistella...Haloo!, ketä kiinnostaa? Paljon, paljon parempi voittaja olisi ollut kirja, jota ei edes ollut mukana: Satu Koskimiehen Hurmion tyttäret! Minun blogissani hän sai Leena Lumi Finlandian!

Tuike, minulta on kysytty, miksen arvosta/arvostele enempi suomalaisia mieskirjailijoita. Vastaus: He ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta varsin tylsiä. He eivät sytytä minua. Sooloilijalla on varmaankin suomalaisten filmien suhteen sama tilanne. Minä olen nähnyt vain Kaurismäet ja Musta jää, joka olikin posiviinen yllätys. Koska elämässä on aikaa vain rajattu määrä, pitää priorisoida. Suomalaiset miesrunoilijat ovat hyviä, mutta proosa heillä on enimmäkseen tylsää. Suomalaisten filmien kohdalla minäkin olen kokenut myötähäpeää ja se on ikävä tunne. Jos siis aikaa on rajattu määrä, minä luin viime vuonna 140 kirjaa, pitää valita, mistä haluaa ja osaa kirjoittaa,mistä syttyy tuleen. Uskon, että Sooloilijalla on aika sama tilanne filmien suhteen.

Tuike, mitä tulee kahteen maitsemaasi filmiin, niin Havukka-ahon ajattelija ehdottomasti ei, mutta Täällä pohjantähden alla ehdottomasti kyllä.

Arvostelu on aina subjektiivinen näkemys, sillä siinähän on kyseessä vian yhden ihmisen maku. Mutta yksi asia puoltaa arvostelua: Aika tuo ihmiseen, jopa arvsotelijaan syvyyttä ja tietoa, kun vuodesta toiseen intohimoisesti harrastaa omaa alaansa, olkoon se sitten elokuvat tai kirjallisuus. Toisaalta arvostelijakin on aina alttiina arvostelulle. Sananvapaus toteutuu;-)

Sooloilija kirjoitti...

Leena, täällähän tuli oikein keskustelua tästä aiheesta..
Kiitos pitkästä kommentistasi.

Kaikki on totta. Minä en olisi edes muistanut kuka oli v.09 Finlandia-voittaja. Minusta siinäkin on outoa, että vain yksi ihminen, ja eri joka vuosi, valitsee Finlandiavoittajan. Se on niin epistä kuin voi olla!

Aika on rajallista. Katsoin viime vuonna noin parisataa elokuvaa. Siellä oli joukossa helmiä, klassikoita, draamaa, komediaa.. Mutta oliko yhtään kotimaista elokuvaa. Tv:stä katsoin Postia pappi Jaakobille.

Suomessa tehdään nykyään aika hyvää tv-draamaa. Mutta niitäkin vaivaa se hutiloiminen ja rahan puute: hyvät sarjat kestävät usein vain 3-5 jakson verran. usein ei ehdi aloittaa katsomista kun sarja jo loppuu!! Se vaivaa kaikkia kotimaisia sarjoja. Paitsi näitä älyttömiä kausisarjoja; Salkkareita ja Kotikatua, jotka minun puolestani voisi lopettaa molemmat ja nopeasti! Nekin ovat niin surkeita, amatöörinäyttelijöillä toteutettuja sarjoja, joilla on käsikirjoittajia liuta, ja siksi juonenkulut ovat ihan hanurista..

Nyt tuli vähän karskimpaakin tekstiä minulta. Anteeksi taas.

Anna kirjoitti...

Mielenkiintoista pohdintaa ;) Jos Antti Hyryn uusimmasta lähdetään liikkeelle, niin onhan teos lukijalle melko vaativa. Mitenkään erityisesti suomalainen tuo tyyli ei kuitenkaan ole. Samankaltaisella kerronnallahan on esim. Oscar Wilde niittänyt mainetta ja kunniaa jo jonkun tovin.

Suomalaisista tv- ja elokuvatuotannoista on varmaan paljon (aiheellistakin) kristisoitavaa ja makuja on yhtä monta kuin katsojaakin. Mutta mihin siiten verrata niitä? Ainakaan kansainvälisistä suuren budjetin tuottannoista ei kannattane ottaa vertialukohtaa. Mutta eiköhän tämä liene itsestäänselvyys kaikille. Nousi vain näistä pohdinnoista mieleen. Ja niinhän se on ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan ;>

Anna kirjoitti...

Jäi mainitsematta että Ville on ihana ja todella lahjakas taiteilija!

Aiemmin mainittujen lisäksi pidin kovasti hänen työstään sarjassa Kylmäverisesti sinun.