maanantai 1. helmikuuta 2010

Onnea Jussista Peter Franzénille!

Sunnuntai-iltana jaettiin suomalaisen elokuvan parhaimmistolle Jussi-palkinnot. Katsoin gaalaa tv:stä puolisilmällä. Terästäydyin virkeäksi kun parasta miessivuosapalkintoa jaettiin:
Miessivuosa meni Peter Franzénille roolistaan Rööperi-elokuvassa.
Rööperi on vielä näkemättä, mutta aiemminkin ajattelin, että voisin sen katsoa juuri hyvien ja heittäytyvien näyttelijöidensä, Franzénin ja Samuli Edelmannin vuoksi. Ehkäpä pian katsonkin..
Harmi, että juuri Franzén ei ollut paikalla hakemassa palkintoaan. Hän lähetti kuitenkin liikuttuneet ja hauskat kiitokset, jotka palkinnon noutanut Kari Hietalahti luki yleisölle.

 
Peter Franzén asuu vakituisesti vaimonsa Irina Björklundin ja heidän poikansa kanssa Los Angelesissa. Sieltä käsin hän tekee töitä lukuisissa elokuva-ja tv-rooleissaan Suomessa. Kotonaan Yhdysvalloissa hän hoitaa poikaansa ja on kirjoittanut viime aikoina ensimmäisen romaaninsa, joka julkaistaan maaliskuussa. Kirjan nimi on Tumman veden päällä, ja sen kerrotaan olevan pohjois-suomalaisen nuoren miehen kasvutarina. Onhan Franzén itse lähtöisin Keminmaalta.


Peter Franzénissa on hienoa se, ettei hän tee yksioikoisesti ns. komean miehen rooleja, vaan hänen rooleissaan on aina säröä, usein myös rappiota. Hän muuntuu usein hyvin erinnäköiseksi, vaikka hänet aina Franzéniksi tunnistaakin. 


Onnea Peter, olet Jussisi ansainnut! 

12 kommenttia:

Annie kirjoitti...

Itse en kotimaisia leffoja juuri katso, mutta arvostan toki näyttelijöitä ja tekijöitä (olihan omakin suku filmibisneksessä Suomi-Filmin aikoina). Suomalaiset leffat ovat jotenkin niin suomalaisia, että eivät saa minua innostumaan (Musta Jää oli yksi poikkeus), koska olen aina kokenut olevani enemmän maailmankansalainen kuin suomalainen. Elokuvien ajatusmaailma vain tuntuu jotenkin vieraalta. Aki Kaurismäen elokuvista olen kuitenkin aina pitänyt.

Sooloilija kirjoitti...

No tässä jutussa nyt halusinkin onnitella upeaa näyttelijää Peter Franzénia. En puhua yleisesti suomalaisista elokuvista, joita minäkään en katso ihmeemmin.

Leena Lumi kirjoitti...

Annie, minulla on sama 'vika': joku ei vain uppoa Suomi-leffoissa. Musta jää -leffan tosin ostin! ja Kaurismäet katson kaikki.

Suomalaisista tv-sarjoista olen katsonut Ilman kavaluutta ja helppo elämä. Helppo elämä jatkuu uusin jaksoin maalsikuussa.

En tiedä, joskus tunnen, että olen epäisänmaallinen, mutta kun en ole, olen eurooppalainen.

Franzenista en tiedä yhtikäs mitään, paitsi nyt valaistuin, että pokkasi tämmöisen palkinnon.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, etkö ole Franzénista koskaan kuullut? No sitten et ole kyllä tosiaankaan katsonut kotimaisia elokuvia ja tv-sarjoja.. mutta eipä se mitään, nyt ainakin tiedät..

Ilon kautta ja positiivista päivää kaikille!!

Mervi kirjoitti...

Franzén teki kyllä loistavan roolin Rööperissä. Uskottavan. Mieleen on jäänyt erityisesti myös hänen roolihahmonsa Koirankynnen leikkaajassa.

Sooloilija kirjoitti...

Mervi, olen nähnyt Rööperistä vain pätkiä, mutta työ on vakuuttanut.
Sen sijaan olen melkein kaikki muut hänen elokuvansa nähnytkin..Rukajärven tiestä alkaen.

Katriina, kirjoitti...

Hyvin olet taas sanasi asetellut! Rööperiä en ole nähnyt, mutta muuten pidän näistä uuden polven suomalaisista elokuvista.

hanne kirjoitti...

En myöskään ole frööberiä katsonut...
mutta "Koirankynnen leikkaajan" Ja "Rukajärventien", joissa Peter oli mukana ja loisti mun mielestäni..
I like him very makkara!!!

tuuluska kirjoitti...

Minä katson aika paljon kotimaisia elokuvia, syystä että Siippa tykkää katsoa niitä, kun ei tarvitse lukea tekstejä ;D Syyhän se on tuokin. Rööperi nähtiin, ja Peterin rooli siinä kyllä oli aika rappiota täynnä. Miten niin laihaksi ja surkeaksi saikin itsensä. Mun mielestä Peterin roolit on turhan usein semmoisia pösilön rooleja (Pölösen ansiota osittain). Tuon näköinen mies voisi näytellä joskus oikein kunnon sankarin roolinkin!!
Samuli oli Rööperissä minusta paras, hän oli liikuttavan tosissaan roolissaan. Nykyään niin sutjakkana telkkarin mainoksissa, näyttää paljon nuoremmalta!

Yaelian kirjoitti...

Enpäs tiennytkään,että Franzenista on tulossa myös kirjailija! Sympaattinen näyttelijä joka tapauksessa

Anonyymi kirjoitti...

Olikos Franzen myös Kuutamolla -elokuvassa?

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, minäkin olen joistain innostunut, esim. Dome Karukoski on aika hyvä ohjaaja, samoin Klaus Härö.

Hanne, kyllähän hänestä tykkää, oikein miellyttävän oloinen tyyppi.

Tuuluska, no joskus kyllä. Nyt seuraavaksi joku ihana 'rakastajan' rooli, pliis!

Yael, uskon, että omasta elämästään kirjoittaa. En ole ennakkoluuloinen, joten aion lukea. Onhan laulavia näyttelijöitä, miksei myös kirjoittavia näyttelijöitä..

Violet, eikun Piilomaja ;D, juu oli Kuutamolla-elokuvassa. Aika ihanassa roolissa.