lauantai 20. maaliskuuta 2010

Särkyneet syleilyt


Los Abrazos Rotos
Särkyneet syleilyt
Broken Embraces
*
Katsoin vihdoin, katseltuani ensin kuukausia lumoavia stillkuvia, Pedro Almodovarin Särkyneet syleilyt.
Olen lumoutunut ja vakuuttunut Almodovarin työn jäljestä. Juuri näin tarinan pitikin edetä: hitaasti, elokuvaa elokuvan sisällä, värien hurmaa, tuulen tuiverrusta kasvoilla, mustasukkaisuutta ja verevää rakkautta.
Kaiken keskiössä, eikä yhtään turhaan, Penélope Cruzin Lena:
*
Penélopen Lena on ehkä hänen uransa traagisin hahmo. 
Hän näyttelee sen pienieleisesti, turhia meuhkaamatta. 
Lena on nainen, joka kantaa sisällään paljon tukahdutettua inhoa, vihaa, rakkautta ja hellyyttä! Häneen kiintyy, häntä rakastaa ja hänen kohtalonsa surettaa. Penélope Cruz on elokuvan jokaisessa kuvassa verevä aikuinen nainen. Ihailen. En vain hänen ulkoista kauneuttaan vaan sisältä kumpuavaa vahvuutta naisena. Se näkyy valkokankaalla.
*


20 kommenttia:

Katriina kirjoitti...

Ai miten kauniisti kirjoitettu! Tuo on ihan pakko saada omaksi, kun ilmestyy.

Sooloilija (Soolis) kirjoitti...

Katriina, löytyy jo kaupoista. Vielä aika kovaan hintaan eli parikympin kieppeillä maksaa Anttiloisa ja muualla.

Yaelian kirjoitti...

Kyllä vain.Penelope oli ihana tuossa ja muissakin Almodovarin leffoissa.

Leena Lumi kirjoitti...

Soolis, miksen minä ole nähnyt tätä elokuvaa? Onko tämä uusi? Luulin nähneeni KAIKKI Almodovarit! Onko tämä nyt leffateatterissa vai myynnissä vai missä?

Yhdessä Almodovarissa Penelopella oli traaginen rooli nuorena tyttönä, joka tuli raskaaksi...Unohdan aina nimet...

Sooloilija (Soolis) kirjoitti...

Jael, joko olet nähnyt? (en muista)

Leena, tästä meillä oli kerran puhe: Almodovarin viimeisin elokuva on tämä ja viipyi viime syksynä elokuvateattereissa vain parin viikon ajan. En ehtinyt silloin näkemään. Nyt sitä saa dvd:nä kaupoista ja vuokraamoista.

Sooloilija (Soolis) kirjoitti...

Leena, ja roolihahmon nimikin on Lena !

Sari kirjoitti...

Siis tämäkö on jo Suomessa kaupoissa? Tämä seikka mua suorastaan ärsyttää näissä Jenkkilän leffamarkkinoissa. Eurooppalaiset elokuvat hädin tuskin koskaan pääsevät isoille valkokankaille ja tätäkin leffaa olen nyt kytännyt pitkään. Muutaman viikon pyörähti läheisessä leffateatterissa ja sitten katosi kuin tuhka tuuleen, eikä mulla ole mitään käsitystä, koska tulee DVD:lle vuokraamoihin.

Leena Lumi kirjoitti...

Kiitos Soolis! Minä ostan tuon!

En voi muistaa mitään, sillä sinä puhut yhtä monesta filmistä kuin minä kirjasta;-)

hanne kirjoitti...

Katsoin leffan Dvd:ltä...
Tykkäsin paljon, niinkuin kaikista Aldomovarin..
Minäkään en muista sen leffan nimeä, josta Sari todennäköisesti puhuu..Se tuli vähän aikaa sitten telkkarista..Upea, voimakas..."Penelope" kuoli siinä lopuksi...Oli tenhyt abortin jossain...

tiinanen kirjoitti...

Kyllä tää ainakin Makuunista löytyy! :)

Susa kirjoitti...

Tämä oli tosiaan upea elokuva, voin allekirjoittaa jokaisen sanan tuosta, mitä kirjoitit elokuvasta;)

Tämä on ollu muutaman viikkoa jo vuokraleffana ja löytyy tosiaan ihan Prismoista, Anttiloista jne.

Elisa kirjoitti...

Tykkäsin tästä leffasta vaikka juoni oli hiukan sekava ja jotenkin hätäisen tuntuinen. Näyttelijät (ertyisesti Penelope) olivat hyviä, mutta eivät yksinään pelastaneet koko elokuvaa.

Sooloilija (Soolis) kirjoitti...

Sari, millä aikataululla tosiaan eurooppalaiset elokuvat tulevat sinne teille päin? Ja tuleeko niitä ylensäkään, esim. juuri espanjalaiset ja ranskalaiset elokuvat, jotka ovat täällä aika suosittuja.

Leena, minäkin ostan elokuvan, jossain vaiheessa.

Hanne, se oli Leena, joka muisteli jotain aiempaa elokuvaa, enkä minäkään nyt saa sitä mieleeni.

Tiinanen, kyllä, Makuunista, Filmtownista ja R-kioskista ainakin.

Susa, sinäkin siis pidit. Nettifirmat näyttävät myyvän elokuvaa vähän alle kahdellakympillä, mutta siihen tulee sitten ne postikulut päälle. Kun hinta laskee kymppiin, ostan viimeistään silloin.

Elisa, muistan kuinka kirjoitit tästä elokuvasta, etkä ihan täysiä pisteitä antanut.. Ehkä Volver on voimakkaampi elokuva ja siten ehkä runsaampi ja vahvempi, mutta tähän uppouduin kyllä ihan täysin. Alku oli verkkainen, mutta tapahtumat alkoivat vyöryä pikkuhiljaa. Ja lopussa olin täysin hullaantunut.

tuuluska kirjoitti...

Kirjotit niin jotenkin luontevasti ja kivasti, että ei voi kuin ihmetellä täällä päässä ^^. Almodovar ja Penelope ovat yhdessä hienot, tämä on varmasti elokuva isolla eellä, tahtoo nähdä myös!

Paivi [Hangman's Joke] kirjoitti...

Kauniisti kirjoitettu Soolis :) Minä en ollut tästä elokuvasta ihan noin vaikuttunut kuin sinä, minusta se ei ihan yltänyt Almodovarin parhaiden tekeleiden tasolle. Cruz toki oli ihana, niin kuin aina :)

(mutta eiköhän tämäkin silti jossain vaiheessa tiensä löydä omaankin hyllyyn...)

Sooloilija (Soolis) kirjoitti...

Tuuluska, Pedro&Penélope ovat tosiaan oiva työpari, saavat aikaiseksi hienoa jälkeä. Toivottavasti tulee lisää..

Päivi[Hangman's Joke], tämä on tosiaan vähän erilaista Almodovaria, siinä ei niin meuhkata suurilla eleillä, vaikka tunteet ovatkin isoja. Hieman verkkaisempi kuin aiemmat Almodovarit.. Mutta jostain syystä kolahti minuun joo..

lumiomena kirjoitti...

Särkeneet syleilyt; Kaunis nimi elokuvalle, josta kirjoitat kauniisti, kunnioituksella ja lämmöllä. En ole uskaltanut katsoa tätä elokuvaa vielä, koska olen kuullut tuttaviltani niin ristiriitaisia kommentteja. Rakastan kyllä Almodovarin elokuvia, etenkin Volveria, Kaikki äidistäni sekä Puhu hänelle-elokuvia. Nyt kun luin tämän tekstin blogistasi, tuli sellainen olo, että pakkohan minun on Särkyneet syleilyt katsoa ja pian!

Sooloilija (Soolis) kirjoitti...

Lumiomena, minäkin luin monta monituista ristiriitaista juttua, mutta sitten ajattelin, että koska pidän muistakin Almodovareista, katson tämänkin ennakkoluulottomasti, välittämättä joistakin kriittisistä kirjoituksista. Ja kannatti.

Susa kirjoitti...

lumiomena, juuri noista Almodovarin elokuvista minäkin olen eniten pitänyt;)

Elokuvista kirjoitti...

Tiivis mutta kauniisti kirjoitettu arvio, itse satuin hankkimaan tämän elokuvan vasta. Almodóvarin Puhu hänelle -elokuva oli minusta niin hyvä että pitäähän sitä nähdä lisää. :)