keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Kasvispizzaa Annaa muunnellen


Tänään olen innostunut hieman kokkailusta. Pitihän minun taas katsoa Fresh with Anna Olsonin ohjelma päivällä. Siinä Anna valmisti elsassilaisen illallisen vieraille. Anna ja miehensä muistelivat matkaansa Ranskan hallinnossa olevaan Alsaceen joka sijaitsee jossain Saksan ja Sveitsin rajalla. He olivat nauttineet siellä paikallisia ruokaherkkuja ja valkoviinejä. Ruokiin kuuluivat mm. hapankaali ja erilaiset makkarat.. Mutta alkuruokana tarjottiin Tarte flambéta, joka minun mielestäni vaikutti ihan kasvispizzalta, ja niin se oli hieman Annankin mielestä.

Tein muunnellun eli kasvisohjeen, sillä tähän olisi tullut pekonia elsassilaiseen tapaan. Taikinaan en laittanut varsinaisia vehnäjauhoja ollenkaan, vaan käytin hiivaleipävehnäjauhoja ja graham täysjyvävehnäjauhoja. Muuten pohja on kuin pizzataikinan.

Pohjalle laitettiin ensin noin puoli purkkia kermaviiliä, siihen suolaa ja pippuria sekä basilikaa (kuivattuna), sen jälkeen 1 keltasipuli ja 1 punasipuli ohuina viipaleina. Kuullotin ihan kevyesti sipulit. Lisäksi kesäkurpitsaa ohuina viipaleina. Tomaattimurskateelusikallisia väleihin, ei siis tasaisena pohjana, raejuusto myös teelusikalla annosteltuna sekä mozzarellaviipaleita. Lopuksi oreganoa ja basilikaa päälle. Uunissa paistettiin pizzan tapaan eli kuumassa uunissa nopeasti.

Ylimmässä kuvassa kasvispizza eli muunneltu Tarte Flambé menossa uuniin ja tässä kuvassa valmiina. Jotta jokaiselle ruokailijalle tulisi oma 'tarte', pitäisi taikina jakaa neljään osaan (jos syöjiä neljä) ja kaulia taikinasta neliön mallinen, lautaselle sopiva yksi pala. Oikeaoppiseen Tarte Flambéhen ei myöskään tule pizzan tapaan juustoraasteita, kuten en laittanut minäkään, mutta raejuustolusikalliset ja mozzarellaviipaleet välissä tekevät tästä pizzamaisen..

Oikea ohje Anna Olsonilta löytyy täältä.

14 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Nam, hyvältä näyttää!! Onneksi mulla onkin juuri ruoka valmiina. Tomaattikastike ja pastaa!!

Anonyymi kirjoitti...

Voi kun hyvän näköistä, juuri tuollaisena kasvisversiona. Jännä tuo kermaviili pohjan päällä, toimii varmasti hyvin.

eikka

Virpi P. kirjoitti...

Tuosta tuli varmasti hyvää!

Olen muuten syönyt tuota Tarte Flambéta Strassbourghissa muutama vuosi sitten. Pohja oli lehdenohut ja rapea, päällinen myös ohut, ranskankermasta, ohuista pekoniviipaleista ja sipulista.

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköistä! Olisi kiva nähdä tuota ohjelmaa!

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, Eikka, Katriina, Yaelian:
oli hyvää ja sain yksin syödä, lapset kun pitivät kummallisena, että pizzapohjan päälle laitetaan kermaviiliä. (Söivät jauhelihakastiketta).

Oikeasti tähän tulisi tosiaan ranskankermaa tai vähän rasvaisempaa kermaviiliä, omani oli 2-prosenttista, vähän liian kevyttä. Myös mozzarella oli kevyempää versiota.

arleena kirjoitti...

Kylläpä kuulostaa herkulliselta, ei muuta kuin toteuttamaan jossain vaiheessa.

violet kirjoitti...

Katriinan mainitsema "lehdenohut ja rapea, päällinen myös ohut, ranskankermasta, ohuista pekoniviipaleista ja sipulista" kuvaus on juuri tätä ruokaa tyypillisimmillään.

Tarte flambée on saanut alkunsa aikoina jolloin maajussit paistoivat leipänsä puu-uunissa ja uunin lämpötilaa testattiin ennen leivän paistamista panemalla taikinaa sinne tuleen (les flammes=liekit). tuloksena siis sellainen "liekitetty" piirakka.
Päällä sitä mitä yleensä sattui olemaan eli kermaa, sipulia ja pekonia.

tykkään tuosta ihan hirmuisesti ja parhaimmillaan se on minusta juuri alkuperätäytteillään - tai sitten (kuten usein listalta löytyy) hyvin runsaalla juustopäällyksellä. Alsacen juustot ovat usein niitä tosi sukkahajuisia;-)

Olut vielä kouraan niin tämä on aito-paikallinen.

Anonyymi kirjoitti...

Toi kermaviili kuulostaa suorastaan eksoottiselta. Tekee heti mieli kokeilla tuota ihmetystä ;O) Ja kiitos Jeffreyn kuvasta sivupalkissa ;O)

Sooloilija kirjoitti...

Piilomaja, kiva kun kerroit näitä yksityiskohtaisia tietoja. Tämä oma versioni oli kuitenkin lähempänä kasvispizzaa kuin tuota Flambéta, mutta joskus vielä teen sitten ihan oikeaoppista..

Mikaela, kermaviili voisi olla sitä vähän rasvaisempaa, yli 10%:sta tai sitten sitten ihan creme fraichea.. Se pysyisi paistaessa paremmin siinä taikinan päällä..

Jeffreyn värikuvan muutin mustavalkoiseksi, haluaisin kaikki sivupalkkikuvani musta-valkoisiksi, mutta ihan kaikkia ei viitsi muunnella.. Esim. tuo Jessica Langen kuva oli valmiiksi musta-valkoinen..

violet kirjoitti...

jos teet sitä ihan alkuperäistä joskus niin siihen sitten ehdottomasti crème fraiche.
Suurin ongelma on että uuni pitää saada hyvin, hyvin kuumaksi.
Mieluiten esilämmität pellinkin hyvin kuumaksi, sille jauhoa runsaasti ja sitten uuniin. ja ihan ohut pohja;-)

Anonyymi kirjoitti...

Siitä kuvasta sainkin hyvän postaus-aiheen tälle aamulle ;O)

Sooloilija kirjoitti...

Violet, kiitos vinkeistä. Creme fraichea ei tule muuten koskaan ostettua, samoin kuin ei smetanaakaan. tarkistin joskus, että smetanan rasvaprosentti oli siinä 30-40.. Nyt en muista tarkkaan, mutta rajut prosentit!

Mikaela, no minähän kävin jo kommentoimassa sun ihanaa miesjuttua!

violet kirjoitti...

....mutta raju on makukin eikä aina voi oikaista;-)!

Sooloilija kirjoitti...

Violet, yksi ystäväni bravuurinumero on perinteinen voitaikinaan tehty jauhelihapiirakka ja siihen päälle kuuluu ehdottomasti ruokalusikallinen smetanaa ja dijon-sinappivoitelu. Ai että! Ei voisi kuvitellakaan, että esim tuossa laittaisi kermaviiliä smetanan sijaan..