Nimiä on monta, mutta tarina on sama. John Irving kirjoitti mainetta niittäneen romaaninsa Leski vuoden verran vuonna 1998. Elokuvaksi se muokattiin vuonna 2004 ja nimekseen se sai The Door in the Floor, joka elokuvassa kertoo Lattialuukusta; tarinasta, jonka kirjailija Ted Cole (Jeff Bridges) on kirjoittanut. Suomeksi se on vielä sitten muuntunut nimelle Oven takana.
Käsikirjoituksen elokuvaan teki Tod Williams, joka myös ohjasi elokuvan. Tuotannossa oli koko ajan mukana myös kirjailija Irving, ja juuri hän sai sanoa viimeisen sanansa siihen, että elokuva käsittelee kirjasta vain alkupuoliskoa. (Elokuvassa ei siis ollenkaan käsitellä aikaa, jolloin tytär Ruth on jo aikuinen ja vanhemmat Ted ja Marion jo kuolleita).
Kerrankin olin lukenut kirjan ensin ja sitten näin elokuvan. Elokuva on uskollinen kirjan tunnelmille. Ilmassa leijuu meriveden suolaisuutta, viipyileviä kesäiltoja, mutta ennenkaikkea surua. Perheen kaksi kuollutta poikaa ja heidän traaginen kuolemansa on läsnä koko ajan. Perheen Marion-äiti ei ole koskaan selviytynyt poikien kuolemasta. Marionina hehkuu Kim Basinger. Hän on lähes läpikuultavan hauras ja surullinen koko ajan. Hän ei puhu paljon, hänestä ei kukaan saa mitään irti. Hän ei osaa olla edes äiti pienelle tyttärelleen.
Mutta Tedille kesäksi töihin tuleva nuori opiskelijapoika Eddie herättää Marionin hetkeksi eloon. Tai ehkä sittenkin Marion herättää Eddien, sillä Marion itse on lähes kuollut sisäisesti. Hän ei pysty rakastamaan ketään ja suru on kivettänyt hänet.
Kuuluisa lastenkirjailija Ted Cole ( erittäin persoonallisen roolin tekevä Jeff Bridges) on periaatteessa hyvä isä, hän ottaa äidinkin roolin kun äiti ei siihen kykene. Mutta hänen heikkoutenaan ovat naiset ja alkoholi. Hän on naisten kanssa rietasteleva, kuvataidetta tekevä ja kirjoja kirjoittava boheemi. Mutta kun hän on isän roolissa, hän on leikkisä ja huolehtivainen. Ted Cole käsittelee suruaan eri tavalla kuin vaimonsa. Hänen surunsa lasten menetyksestä ei ole yhtään vähempää, vaikka hän kallistaakin punaviinipulloa hyvin usein.
Molempien näiden aikuisten seksuaalinen, holtiton käyttäytyminen viestii surusta. Elämä on sekaisin ja kaikki päätökset, lähtemiset, pettämiset ja jäämiset, tulevat vaikuttamaan tulevaisuuteen. Mutta siitä tulevasta ei elokuva enää kerro. Se kannattaa lukea John Irvingin kirjasta.
Dvd:n lisämateriaalissa haastatellaan mm. kirjailija Irvingiä. Tämä elokuva on hänen ja hänen kirjansa näköinen. Yhteistyö ohjaajan kanssa on ollut hedelmällistä ja Irving kertoo arvostavansa erityisesti ohjaaja Tod Williamsin käsikirjoitusta. Roolivalinta on ollut tässä todella oivaa! Varsinkin Jeff Bridges on kuin ilmetty Ted Cole. Ja kuka muu olisi niin eteerinen ja särkyvän oloinen kuin juuri upea Kim Basinger! Nuorena Eddienä näyttelee rohkean roolin Jon Foster, ihan uusi tuttavuus.
Katso elokuvan traileri Tästä.
11 kommenttia:
No, olisipa Irving antanut viedä jutun loppuun, sillä nyt filmissä ei sitten nähty sitä, kuinka Ruth rökitti kössimailalla iljettävän uroon, ilmeisesti ei edes mielenkiintoisia ajoharjoituksia isänsä kanssa, eikä sitä, jolla minä olen mainostanut tätä kirjaa: Naisen elämä voi alkaa 72-vuotiaana. Marionhan oli 72 palatessaan Eddien luokse Kanadasta. Mutta Irvingillä lienee ollut syynsä tai sitten tämä kirja filmataan uudestaan.
Rakkautta koleran aikaan filmissä mies odottaa naista oliko se 40 vai 50 vuotta, ja oli kiintoisaa nähdä, mitä tapahtui, kun...Tapahtui sama kuin Irvingin kirjan lopussa: Hyvin, hyvin hellää rakastelua. Olisiko Kim Passinger ollut uskottava 72 -vuotiaana Marionina, se jää nyt arvoitukseksi.
Todella kauniisti kirjoitettu esittely elokuvasta Sooloilija! En ole nähnyt elokuvaa enkä tunne alkuperäisteosta, mutta tästä tulee ainakin sellainen fiilis, että molemmat ovat ajatuksia herättäviä. Pistän listalle, ja jos vastaan tulee niin katson :)
Leena, usko pois, tämä elokuva oli hyvä näin. Irving itse kertoi lisämateriaalin haastattelussa, että hän ei halunnut elokuvasta trilleriä eikä jännitysleffaa, sellainen siitä olisi tullut jos olisi kuvattu Hollanin jakso ja etsitty prostituoidun murhaajaa.. Joten hyvä näin.
Olen katsonut myös sen Rakkautta koleran aikaan. Lämpenin siinä vain Javier Bardemille, en oikein itse elokuvalle..
Päivi, ajatuksia herättävä kyllä. Tämä ei ole varmaan tullut tv:stä , en ainakaan muista. Silloinhan se tulisi katsottua..
Katsomislistaa on hyvä pitää, minullakin on sellainen, epävirallinen. Voisin tehdä ihan virallisen vihko-version, johon kirjaisin kaikki ylös. Yleensä omani ovat irtopaperilappusilla.
Seuraavaksi katson ja kirjoitan myös sellaisella listalla pitään olleen elokuvan. Nyt olen sen vihdoin saanut hankittua.. Kerron sitten.
Hienosti kirjoitettu elokuva arvostelu, ja taas sait minut kiinnostumaan elokuvasta,jota en ole nähnyt.En myöskään ole lukenut tuota kirjaa, Irvingin muita kirjoja kyllä.
Yael, pidin erityisesti tämän elokuvan kauniista ja syvällisestä kuvauksesta. Sen myötä katsoja saa uppoutua Irvingin luomaan maailmaan. Suosittelen.
Kivasti kirjoitettu arvostelu, joka herätti mielenkiinnon nähdä itse elokuva. Pidän Irvingin kirjoista kyllä kovasti :)
Huomasithan muutaman pvn takaisen "pystin" jonka annoin sinulle?? =)
Merja K. Aika moni on tosiaan Irvingin kirjojen ystävä. Ja niistä on tehty hyviä elokuviakin.
Elisa, juu kiitos kauheasti, laitoin sen tuohon sivupalkkiin. Kiitinkö itse jutussa,jonka laitoit, nyt en muista. Kesä sekoittaa mielen, tai paremminkin kesäloma, eihän nämä ilmat kovin kesäisiä ole tällä hetkellä.
Minä en lue Irvingin kirjoja, ne ovat äitini heiniä ;O) Mutta tarina kuulostaa kiinnostavalta ja pidän Bridgesistä todella paljon, jo pelkästään hänen vuokseen voisin leffan kyllä katsoakin. Kiitos vinkistä!!
Muistan miten katsoin mieheni kanssa tämän elokuvan kun poikamme olivat ihan pieniä. Raskas aihe tuntui välillä lähes ahdistavalta ja tunsin menettämisen pelkoa pitkään tämän jälkeen.
Elokuva on minusta hyvä enkä voi liikaa kehua Jeff Bridgesin roolityötä.
Mutta mitä taas on tapahtunut suomennoksessa...? "Oven takana"...my ass!
Mikaela, minäkin pidän Bridgesistä. Ja John Irvingistä, joka on ulkoisesti vähän kuin Bridges.
Violet, eikö ole taas nimi väännetty suomeksi..Aika kehnoa.
Täytyy sanoa, että tässä elokuvassa en pitänyt nuoren Eddien näyttelijästä kovinkaan, hän jäi ihan tapettiin, ei ollut edes hyvännäköinen. Siinä ei mielestäni roolitus oikein ollut onnistunut.
Vertaan The Readeriin nuoreen näyttelijään, hän oli aivan ylivertainen, upea näyttelijä jo nuorena miehenä!
Lähetä kommentti