Kuulin ensi kerran mainittavan elokuvatähdestä nimeltään Frances Farmer 80-luvun lopulla kun näin Jessica Langen esittävän häntä elämäkerrallisessa elokuvassa Frances. Katsoin elokuvan nyt monen vuoden paussin jälkeen uudelleen.
Frances Farmer nousi 30-luvulla maineeseen älykkäänä nuorena naisena, jonka ajatukset olivat rohkeita ja suorasanaisia. Frances harrasti kirjoittamista ja teatteria. Hän osallistui myös poliittiseen toimintaan ja matkusti mm. teatteriryhmän kanssa Moskovaan. Se oli siihen aikaan hyvin epätavallista. Francesin äidillä oli unelma tehdä tyttärestään kuuluisa näyttelijä.
Tällaisena Frances haluttiin nähdä 1930-luvulla, kuvassa siis Jessica Lange Francesina:
Hyvin pian lahjakkaalle Francesille avautuivat ovet Hollywoodiin, mutta siitä tuli hänen tuhonsa. Hänet järjestettiin avioliittoon toisen näyttelijänalun kanssa, vaikka Suuri Rakkaus Sam Shepardin näyttelemänä odotti aina kulman takana. Hollywoodpamput halusivat tehdä kauniista Francesista bimbon naistähden, jolla ei olisi ajatuksia, ja joka näyttäisi aina vain kauniilta.
(oikea Frances Farmer 1940-luvulla)
Mutta Francesin kohdalla kaikki alkoi hyvin varhain mennä pieleen: ystävinä pidetyt ihmiset pettivät, paineet olivat kovat, monien vuosien filmiyhtiösopimukset eivät sallineet luovuutta lainkaan, alkoholi ja piristeet astuivat kuvioihin. Ja kaiken taustalla väijyi Äiti, joka ei koskaan päästänyt irti tyttärestään ja omasta unelmastaan. Francesille Hollywoodura ei ollut unelma. Frances Farmerin herkkä mieli murtui unelmakaupungissa hyvin pian.
(Jessica Lange Francesina)
Paljastamatta tämän enempää elokuvan ja Francesin elämän juonta totean, että elokuvassa tapahtuu monia järkyttäviä asioita ja Jessica Lange elää Francesina ihan sydänverellä.
Sydäntäsärkevä elokuva herkän taiteilijanaisen tuhoutumisesta, Suuren Rakkauden täyttymättömyydestä, ihmisen pahuudesta, mielisairaalamaailmasta 1940-50-luvun Amerikassa. Ja kaikkein kauheimpana asiana: uutena hoitokeinona 'hysteerisille potilaille' kehitetty lobotomialeikkaus.
Francesin tarinasta jää surullinen mieli. Hänen elämänsä päättyi 56-vuotiaana vuonna 1970. Unohdettuna ja yksin.
Kuvassa alla oikea Frances Farmer äitinsä kanssa, Francesin vanhempien kodissa järjestetyssä pressitilaisuudessa, jossa järkyttävän lobotomialeikkauksen jälkeen yritetään muuttuneesta ja rauhoittuneesta Francesista vielä kerran tehdä Suurta valkokangasnäyttelijää.
Mutta tällöin oli jo liian myöhäistä.
***
Jessica Lange sen sijaan löysi puolisonsa Sam Shepardin tämän elokuvan teon myötä eli v.1982. He ovat olleet yhdessä siitä lähtien.
Kuvassa Jessica ja Sam elokuvan kuvausten aikaan:
***
Frances-elokuvaa on vaikea arvostella elokuvana, koska Jessica Langen yhdennäköisyys oikeaan Francesiin, ja elokuvan tarkka elämänkerrallisuus tuntuvat katsojasta välillä vain niin karmivalta.
(Aina kun jossain puhutaan Frances Farmerista, muistetaan mainita hänelle tehty dramaattinen lobotomialeikkaus, joten siinä mielessä en paljastanut juonta tästä asiasta.)
Frances oli ilmestyessään vuonna 1982 rohkea ja kantaaottava elokuva. Jessica oli mm. roolistaan Oscarehdokkaana vuonna 1983. Unelmakaupunki Hollywoodia elokuva ei näytä kovinkaan hyvässä valossa. Tuntuu, että vieläkin siellä jylläävät nämä samat arvot kuin 1930-luvulla.
Monen naisnäyttelijän ura katkeaa traagisesti jo ennenkuin se kunnolla ehtii alkaakaan.
Vielä tänäänkin.
Jessica Langen roolityönäyte Francesina tässä.
12 kommenttia:
Järkyttävä kohtalo. Tulen vihaiseksi, kun kuulen tuollaisesta ihmisten hyväksikäytöstä.
Todella hyvä kirjoitus ja arvaapa, tekeekö mieleni nyt nähdä tämä elokuva!
Francesin kohtalo kuulostaa todella karmivalta, mutta niinkuin sanoit, jollain tapaa tutulta. Surullista ja raivostuttavaa samanaikaisesti! Siitä huolimatta tää on kyl pakko nähdä ja itsekin tutustua naisen kohtaloon.
Tuo surullinen ja järkyttävä elokuva on jostain syystä aina ollut lempielokuviani.Langen suoritus on siinä vain niin hyvä.Ja elokuvan lopussa tulee aina se tunne,että hukkaan heitetty elämä oli Farmerilla loppujen lopuksi.
Annie, Sari, Yael:
kyllä suosittelen tätä kaikille katsottavaksi.
Ja kuten Yael sanookin: Langen suoritus on vain niin hyvä. Ihan senkin vuoksi!
Olen sitä mieltä, että juuri sillä tavalla pitääkin näytellä: heittäytyen ja unohtamalla itsensä. Sen kun moni nousevakin tähtönen tajuaisi, eikä vain keskittyisi siihen muovinukkena olemiseen, josta niin paljon saamme lukea lehdistä.
Kenenkään naisnäyttelijän ei pitäisi jonkun filmiyhtiön pampun käskystä ruveta leikkelemään itseään ja pumppauttamaan itseään täyteen silikonia!
Kuten huomaatte, tunteita ja ajatuksiahan tämäkin elokuva nostaa pintaan! Varsinkin naisen asemasta 'unelmakaupungissa'.
Minulle yksi kerta Francesia riitti, koska järkyttävä naisen kohtalo syöpyi mieleeni. En pysty enkä halua nähdä elokuvaa uudestaan. Järkyttävät naiskohtalot, kuten esim. tässä Francesissa ja elokuvassa Maria Braunin avioliitto, tekevät minut todella vihaiseksi ja hyvin surulliseksi.
Päivi, tämä kyllä syöpyy mieleen, mutta halusin silti ottaa uusintakerran, koska edellisestä on niin monta vuotta.
Ihailen Jessica Langea ja hänet haluan aina silloin tällöin nähdä eri elokuvissa.
Kirjotit kivasti. Elokuva menee vuokrauslistalle. Täytyy vaan olla oikeanlainen mieliala kun tämän katsoo... luulisin. Ehdottomasti kiinnostava.
Onneksi tämä filmi on jo matkalla luokseni, muuten en selviäisi!
Jessica Langella on aina ollut minuun maaginen vaikutus. Ja hienoa, että hän on saanut tehdä tämän vaikuttavan, dramaattisen Francesin roolin.
Mahtava postaus, Soolis! Tyylikäs, moni-ilmeinen, kiinnostavat kuvat...
(En tajuu, miks Reiman pitää aina tehdä mun nenälle tuo, minkä Sam tekee Jessicalle...;-)
Tuuluska, löytyyköhän vuokraamoista kun on niin 'vanha' elokuva, mutta kirjastosta ainakin löytyy! Ainakin Oulussa.
Leena, ajattele Jessica teki tämän roolin jo vuonna -82! Mitä hän onkaan sen jälkeen tehnyt, upeita rooleja!
Kuvitus tähän juttuun oli ehdottoman tärkeää, mutta elokuvasta ei löytynyt paljonkaan kuvia. Melkein nuo kylpykuvat olivat ainoita hyviä kuvia..
Näin tämän elokuvan nuorena, aika lailla varmaan ilmestymisen aikoihin. Muistan, miten ison vaikutuksen tämä teki. Itkin ja itkin. Katsoin sen monta kertaa videolta. Samastuinkin monella tapaa Francesiin. Vieläkin ihan parhaita elokuvia. Ja niin pohjattoman surullinen, pohjattoman.
Olen nähnyt tämän joskus monta vuotta sitten ja muistan myös, kuinka teki vaikutuksen, teki surulliseksikin. Jessica on kyllä hyvä tässä(kin).
Kurt Cobainhan oli myös Francesin suuri ihailija, antoi tyttärelleenkin nimen tämän näyttelijän mukaan.
Pellon pientareella, oi, miten oletkin monta kertaa pystynyt tämän katsomaan! ja vielä nuorena! Pohjattoman surullinen.
Ppi, juu kun googlettelin, huomasin, että kuvien seassa oli myös Kurt Cobainin perhettä ja tytärtä, jonka nimi tosiaan on Frances..
Jessica Lange on ihan ilmiömäinen näyttelijä. Meryl Streepin kanssa samaa kaliiberia! Yksi suurista!
Lähetä kommentti